Blockchain Teknolojisi

Blockchain Teknolojisi | Arka Plandaki İtici Güçler

Son bir yıl içerisinde hızlı bir değer artışı sürecine giren Bitcoin ve kripto paralar doğal olarak giderek artan bir ilgi ve merak konusu olmaya başladı. Bitcoin itibari paraların[1] yerini mi alacak?  Ulus devletler ve onların merkez bankaları para üzerindeki kontrolü mü kaybediyorlar? Bitcoin değer patlaması 1600’lerdeki “lale soğanı balonu” veya 1700’lerdeki “güney denizi balonu” veya 2000’lerin başındaki “dotcom balonu” gibi patlaması kaçınılmaz, tarihe geçecek bir finansal balon mu? Bitcoin dolardan kaçışın adresi mi oldu? Bu ve benzeri sorular kamuoyunun gündemini giderek daha çok meşgul etmeye başladı.

Bilişim Devrimi Işığında Kripto Para

Bu yazı, Bitcoin ve kripto para sistemlerinin teknik özelliklerinden önce bu yeni fenomeni doğuran ve kaçınılmaz kılan tarihsel etmenleri ayırt ederek konuya daha geniş bir perspektiften yaklaşmayı amaçlıyor.  Öte yandan Bitcoin ve kripto paralar, bunları olanaklı kılan Blockchain teknolojisinin potansiyel uygulamalarından sadece bir tanesi. Ekonomik ve sosyal boyutta geleceğe yönelik esas dönüşüm, Blockchain teknolojisinin olanak sağladığı “akıllı kontrat” ların para dışındaki yenilikçi uygulamalarıyla yaşanacak gibi görünüyor.

Yazıda geleceğe dönük bu boyutu da irdeleyeceğiz ama önce tarihsel etmenlerden birincisiyle yani “bilişim devrimi” nin somut ifadesiyle başlayalım.

Hamdullah AKGÜL | UGSAM Araştırmacısı | Şubat 2018
Yazının tamamına ulaşmak için | Tıklayın

YORUMLAR

  • Ali SAYGISEVER

    Teknoloji devri ile gerçekten insanlık tarihi kısa zamanda çok hızlı yol aldı.Bu gibi yeni teknolojilerde hep ilgilimi çekiyor. Bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkürler 🙂

  • Dynomobils

    Blockchain teknolojisini zannımca bu aralar güneş enerjisinde kullanıyorlar, ama nasıl kullanıyorlar henüz araştırma olayına giremedim, ama hissiyatım diyor ki, blockchain tam anlamıyla kavranılması gereken bir sistem ve umarım bu konuda yeterli bilgi Türkçe kaynak olarak var olur.

  • Hakan ARTAŞ

    Bu dijital para, dijital cüzdan kavramları çok ilginç gerçekten. Devlet kontrolü olmaksızın ve çok enterasan ki devlet müdahalesi de olmaksızın bu işlemler bir şekilde yapılabiliyor. Merkez bankalarının kontrolü dışında bulunan ve devletler üstü görünen bu para modelleri beni çok kuşkulandırıyor. Ama yakın gelecekte merakımı gidereceğimden eminim (:
    Yazınız için çok teşekkür ederim.

Yorum ekle