Blog Post

Ülke Raporları | Hindistan

Coğrafi Konumu ve Demografik Yapısı : Hindistan, Hint Yarımadası’nda bulunur ve yarımadanın çoğunu kendi sınırları içerisinde bulundurur. Sınır komşuları Pakistan, Nepal, Bhutan, Çin, Myanmar ve Bangladeş’tir. Neredeyse 3 milyon kilometrekarelik alanıyla dünyanın en büyük 7. devletidir.4 Günümüzde Hindistan, 1.37 milyarlık nüfusuyla dünyanın nüfusu en yüksek ikinci ülkesidir. Birleşmiş Milletlere göre, 2027 yılında Hindistan dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin’in yerini alacaktır.

Ülkenin halihazırdaki nüfus artış oranı %1, nüfus yoğunluğu ise kilometrekare başına 455 kişidir. Ortalama yaşam süresinin erkeklerde 68,2, kadınlarda 70,6, nüfusun genelinde 69,4 olan ülkede okuma yazma oranı (%74) özellikle kadınlarda çok düşüktür (%65). Ülkenin en kalabalık şehirleri Mumbai (12,6 milyon), Delhi (11,9 milyon) ve Bangalore’dur. (5,1 milyon)

Hint toplumunun en önemli yapı taşlarından biri kast sistemidir. Kast sistemi, toplumu dört ana kategoriye böler. En üst kategoride yer alan Brahmanlar, din adamları ve entelektüel kesimden oluşmaktadır. Bir alt kategoride savaşçı ve askerlerden oluşan Kshatriyalar, onun altında tüccar kesimden oluşan Vaishyalar, onun altında ise işçi ve köle sınıfından olan Sudralar vardır. Kast dışı kabul edilen Dalitler ise bayağı işleri yaparlar ve onlara dokunmak bile hakir görüldüğü için dokunulmaz adını alırlar. Dünyanın en katı sosyal ayrım sistemlerinden biri olan kast sistemi yasaklanmış ve özellikle Dalitlere pozitif ayrımcılık uygulanarak zayıflatılmak istenmişse de hala varlığını sürdürmektedir.

Meryem SEZGİN | UGSAM Araştırmacısı | Nisan 2021
Yazının tamamına ulaşmak için | Tıklayın

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir