Press ESC to close

Kosova’da Erken Seçim

Başbakan Ramush Haradinaj, Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Kosova Özel Mahkemesi tarafından “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrılınca, temmuz ayında görevinden istifa etmişti. Daha önce de Lahey’deki savaş suçları mahkemesinde yargılanan ve iki kez delil yetersizliğinden beraat eden eski UÇK komutanının istifa kararının ardından meclis feshedilmiş ve erken seçim kararı alınmıştı. Haradinaj, 1998-99 savaşında Sırbistan ‘dan bağımsızlık kazanmak için mücadele eden eski Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) komutanlarından biri olarak oynadığı rolle ilgili olarak sorgulanmıştı.

Haradinaj’ın, Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkemeye başbakan olarak değil, sade bir Kosova vatandaşı olarak çıkmak adına görevinden istifa ettiğini açıklamasının ardından Kosova meclisinde 22 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen oylamada, oy çokluğu ile meclisin feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi kararı alınmıştı. Söz konusu kararnameyi 26 Ağustos’ta imzalayan Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi de erken seçimin 6 Ekim 2019 tarihinde yapılması talimatını vermişti.

6 Ekim tarihinde Kosova halkı, erken genel seçimler için sandık başına giderek oylarını kullandı. Kosova Merkez Seçim Komisyonunun verilerine göre, kayıtlı 1.938.869 seçmenin %44,18’i seçimde oy kullandı. Toplam 1 milyon 938 bin 869 kayıtlı seçmenin bulunduğu Kosova’da, 20 parti ve 4 seçim ittifakından bin 67 milletvekili adayı 120 üyeli meclise girebilmek için yarıştı. Parti ve ittifakların seçim kampanyaları boyunca yoğun olarak hukukun üstünlüğü, yolsuzluk ve organize suçlarla mücadele, ekonomik kalkınma ve istihdam, gençlerin ülkeden göç etme eğilimini durdurma ve mevcut sınırlarla ülkenin AB’ye entegrasyonu gibi vaatler ön plana çıktı.

Alican ULAJ | UGSAM Araştırmacısı | Ekim 2019
Yazının tamamına ulaşmak için | Tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir