Press ESC to close

Ülke Raporları | Brezilya

A. Coğrafi Konumu ve Demografik Yapısı : Brezilya, yüzölçümü ve nüfus bakımından Güney Amerika’daki en büyük ülkedir. 8.515.770 km2’lik yüzölçümüyle kıtanın neredeyse yarısını kaplayan ülke, dünyanın yüzölçümü en büyük beşinci ülkesidir. Şili ve Ekvador dışındaki tüm Güney Amerika ülkeleri ve Atlas Okyanusu’yla sınırı bulunur.

Brezilya nüfusu 2019 itibarıyla 211.049.527’dir ve dünyanın en kalabalık 7. ülkesi olup Güney Amerika nüfusunun üçte birine tekabül eder. Nüfusun artış hızı %0,784, nüfusun dünya nüfusuna oranı yaklaşık %2,7’dir. Ortalama yaşam süresi kadınlarda 80,1 yıl, erkeklerde 73 yıl, genelde 76,6 yıldır. Nüfusun yaklaşık %87’si şehirlerde, %13’ü köylerde yaşamaktadır. Nüfus bakımından en büyük şehirler Sao Paulo (12,25 milyon), Rio de Janeiro (6,72 milyon), Brasilia (3,02 milyon)’dur.

B. Siyasi Yapısı : Brezilya’nın resmi adı Brezilya Federal Cumhuriyeti’dir. Ülke başkanlık rejimiyle yönetilir. Yasama ve yürütme organlarının üyeleri halkoyuyla, yargı organının üyeleri ise atama yoluyla görevlerini alırlar. Devlet başkanları 4 yıllığına görevde kalmak üzere iki turlu seçim sistemiyle mutlak çoğunluğun oyunu almak şartıyla seçilirler. Günümüzde görevde bulunan devlet başkanı Jair Bolsanaro, aşırı sağcı Sosyal Liberal Parti’ye mensuptur. 2018’de yapılan başkanlık seçiminde ilk turda %46 oy almış ve en yakın rakibi %29 oy alan Fernando Haddad ile beraber ikinci tura kalmıştır. İkinci turda da oyların %55’ine sahip olmuş ve başkan seçilmiştir.

Meryem SEZGİN | UGSAM Araştırmacısı | Ekim 2020
Yazının tamamına ulaşmak için | Tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir