Press ESC to close

Jeotermal Enerji

Jeotermal Enerji Nedir ve Jeotermal Enerji Kaynağı Nasıl Oluşur?

Jeotermal kaynak kısaca yer ısısı olup yer kabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji ise yerin derinliklerindeki kayaçlar içinde birikmiş olan ısının akışkanlarca taşınarak rezervuarlarda depolanmasından oluşan sıcak su, buhar ve kuru buhar ile kızgın kuru kayalardan yapay yollarla elde edilen ısı enerjisidir [1].

Jeotermal kaynaklar genellikle aktif kırık fay sistemleri ile volkanik ve magmatik birimlerin çevresinde meydana gelmektedir. Jeotermal enerji; yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türüdür.

Yağışlarla oluşan suların devamlı olarak yeraltına sızması ve yeraltı sıcaklığı ile ısınmasıyla oluşan sıcak su kaynakları sürekli bir döngü içerisindedir. Jeotermal enerji, yararlanılıp tüketildikçe kendi kendine yeniden oluşmakta, kendini yenilemekte olduğu için “yenilenebilir enerji” kaynağıdır. Bu enerji kaynağı, gözenekli ve çatlaklı kayaç kütlelerini besleyerek oluşturdukları jeotermal birikimi, yeraltı ve re enjeksiyon koşulları sürdükçe yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaktır. Bu sebeple kısa süreli atmosferik koşullardan etkilenmez. Jeotermal birikimlerden yapılan sondajlı üretimlerde jeotermal akışkanın çevreye atılmaması ve birikimin beslemesi açısından, görevi tamamlandıktan sonra tekrar yeraltına gönderilmesi yani re enjeksiyon işlemi, birçok ülkede yasalarla zorunlu hale getirilmiştir.

Sedat ÖZDOĞAN | UGSAM Araştırmacısı | Ekim 2017
Yazının tamamına ulaşmak için | Tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir