Press ESC to close

ASEAN ve ÇİN | ASEAN Merkezinde Çin İlişkileri

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN), 8 Ağustos 1967 tarihinde Bangkok’ta imzalanan ASEAN Deklarasyonu ile Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur ve Tayland tarafından kuruldu. ASEAN, bugün Güneydoğu Asya’da bulunan on ülkenin üyesi olduğu jeopolitik ve ekonomik bir örgüt. Kurulduğu tarihten sonra kurucu üyelere 8 Ocak 1984’te Bruney Krallığı, 28 Temmuz 1995’te Vietnam, 23 Temmuz 1997’de Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Birmanya (Myanmar) ve 30 Nisan 1999’da Kamboçya eklendi.

2015 yılında 10 üye ülke arasında imzalanan Kuala Lumpur Deklarasyonu ile “ASEAN Topluluğu” resmen kurulmuş olup bu toplulukta üç ayrı alan yer almaktadır. Bunlar; ASEAN Güvenlik Topluluğu, ASEAN Ekonomi Topluluğu, ASEAN Sosyo-Kültürel Topluluğu’dur. ASEAN Ekonomik Topluluğu’nun resmen kurulması ile ASEAN, ekonomik bütünleşme yolunda adım attı. ASEAN,  üçüncü dünya ülkeleri arasındaki iş birliği teşkilâtlarının en başarılılarından biridir. ASEAN dönem başkanlığını 2015 yılında Malezya yürütmüş olup, dönem başkanlığı 2016 yılında Laos’a geçti.

ASEAN, yalnızca ASEAN içindeki ülkeler için değil, tüm Asya-Pasifik Bölgesi için de istikrar ve işbirliği yaratıyor. Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore gibi bölge güçlerinin yanı sıra, AB, ABD ve Rusya gibi küresel güçlerin de katılım gösterdiği bir platform olma özelliği taşıyor.

ASEAN kuruluş yıllarında, çatışmaların durdurulması ve siyasi istikrarın sağlanması gibi konulara ağırlık verirken, soğuk savaş sonrası dönemde bu konular, yerini ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi amacına bıraktı. Aslında ASEAN ‘ın soğuk savaş döneminde komünizme karşı güvenlik öncelikli olarak ortaya çıktığı ve soğuk savaş sonrası dönemde ekonomik alanda faaliyetlerine hız vermesi düşünülünce Çin ile ilişkileri kanaatimizce ABD’nin bölgeye yönelik politikaları ekseninde ve büyük güçlerin kendi aralarındaki mücadelenin etkisinde ele alınabilir.

Furkan GÜLEN | Mustafa Said BİLGİN | UGSAM Araştırmacıları | Mart 2018
Yazının tamamına ulaşmak için | Tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir