İmam Yahya’nın Ülkesi Yemen’in Geleceği

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 10 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamayla uzun bir aradan sonra tekrar gündeme gelen Yemen’de barışın sağlanması amacıyla BM’nin nezaretinde eylül ayında Cenevre’de yapılması planlanan barış görüşmelerinin Ensarullah Hareketi heyetinin başkent Sana’dan ayrılamamasından dolayı başlamadan bitti.
Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonun Yemen’in Sana kentinde 40’ı çocuk 50 kişiyi öldürmesi sonrası BM’den gelen tepkiyle gözlerin çevrildiği Yemen, 11 Şubat 2011’deki devrimden sonra siyasi istikrarsızlık ve savaşla boğuşuyor.
Yemen’in Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in 11 Şubat 2011’de başlayan gösteriler sonrası Aralık 2011’de tüm yetkilerini Abdurabbu Mansur Hadi’ye devretmesiyle 33 yıllık yönetimi son buldu.
Şubat 2012 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ve kurulan Ulusal Geçiş Konseyi hükümetiyle zorlu bir süreç başlamış oldu.
Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin başkanlığında 18 Mart 2013’te Ulusal Diyalog Konferansı toplantıları düzenlendi ve konferansın ardından 22 üyeli bir kurul oluşturuldu. Kurul, Şubat 2014’te Yemen’in 6 federal bölgeye ayrılması kararını aldı. Ulusal Diyalog Konferansı’nı BM ve Körfez İşbirliği Teşkilatı destekledi.
22 üyeli kurulun Yemen’in 6 federal bölgeye ayrılması kararına itiraz eden Ensarullah Hareketi düzenlediği gösterilerde, Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin istifasını ve Ulusal Birlik Hükümeti kurulmasını istedi.
Ramazan BURSA | UGSAM Araştırmacısı | Eylül 2018
Yazının tamamına ulaşmak için | Tıklayın