17 Kasım’da Fransa’da başlayan eylemler, başta başkent Paris olmak üzere, ülke genelinde 3 bin farklı noktada başlamış ve şiddetli protestolarla devam etmiştir. Olaylar, sadece ülke genelinde kalmayıp Hollanda, Belçika, Almanya ve Irak gibi bölgelere de sıçramış ve halk sokaklara inmiştir.
Devrimler üzerine kurulan ülke ve isyanlar konusunda refaransı bol olan Fransızlar, Macron hükümetine karşı öfkelerini sokaklara dökülerek gösterme kararı aldı. Fransa sokaklarında Sarı Yelekliler’i haftalar boyu isyana sürükleyen gelişmelere baktığımız zaman, Fransız hükümetinin çevre politikası kapsamında akaryakıta getirmeyi planladığı ek vergi kararı olduğunu görüyoruz. Bu hareket kısa sürede farklı bir şekil alarak Fransızların tüm şikâyetlerini dile getirdiği bir isyana dönüştü. Hareket genişledikçe talepler çeşitlenmeye devam etti. Genellikle eylemlerini cumartesi günleri gerçekleştiren halk ise, uzun süre sokaklarda protestolarına devam etti.
İsyanlar Nasıl Başladı? : İlk eylem çağrısı, 17 Kasım’da “Fransa’yı bloke edelim” çağrısıyla, Başkent Paris’in güneydoğusundaki Melun şehrinden 33 yaşında bir kamyon sürücüsü tarafından geldi. Eric Drouet’un bu çağrısı üzerine Fransızlar, hızla sosyal medyada örgütlenmeye başladı. Sosyal medya üzerinden yürütülen çeşitli imza kampanyaları, kısa sürede sokağa taşan bir halk hareketine dönüştü. Tek tük yol kapama eylemleriyle devam eden dalga, kısa sürede ülke geneline yayıldı ve huzurun hâkim olduğu Fransa sokakları adeta savaş alanına dönüştü.
Neden Sarı Yelek? Sarı Yelek neyi simgeliyor? : Her araçta bulunması zorunlu ve sürücülerin acil durumlarda kendilerini görünür kılmak için giydikleri, kaza ya da arıza durumlarında reflektör olarak karşımıza çıkan fosforlu sarı yelekler, protestolarda akaryakıt zammına öfkelenen araç sahiplerinin giyip ‘’Dikkat İsyan’’ mesajını verdikleri güçlü bir sembol haline geldi. Hükümet tarafından kenara itildiğini düşünen, duyulmadığını ve görülmediğini hisseden halk, giydikleri sarı yelekleri ile tüm dünyaya kendilerini göstermiş oldu.
Melike Yıldırım | UGSAM Araştırmacısı | Aralık 2018
Yazının tamamına ulaşmak için | Tıklayın
Bir yanıt yazın